Biyoloji
-
Soyağacı Analizi
Soyağacı analizi, bir ailede nesiller boyunca görülen bir özelliğin veya hastalığın aktarımını incelemek için kullanılan şematik yöntemdir. Genetik özelliklerin kalıtım…
Devamını Oku » -
Akraba Evliliği
Akraba evliliği, kan bağı bulunan bireyler arasında yapılan evliliklere verilen addır. Özellikle birinci dereceden (amca, hala, teyze, dayı çocukları gibi)…
Devamını Oku » -
Eşeye Bağlı Kalıtım Özellikleri
Eşeye Bağlı Kalıtım Eşeye bağlı kalıtım, genlerin cinsiyet kromozomları (X ve Y) üzerinde taşınması durumudur. İnsanlarda 23 çift kromozom bulunur:…
Devamını Oku » -
Eş Baskınlık (Kodominantlık) ve Kan Gruplarının Kalıtımı
Eşbaskınlık (Kodominantlık) Eşbaskınlık, heterozigot bireylerde iki farklı alelin birbirinin etkisini baskılamadan, her ikisinin de fenotipte bağımsız ve eşit şekilde ifade…
Devamını Oku » -
Gamet Çeşitlerinin Bulunması
Gamet Çeşitlerinin Bulunması Gamet oluşumu, canlıların kalıtsal çeşitliliğini sağlayan temel mekanizmalardan biridir. Diploit canlılarda mayoz bölünme sırasında kromozomlar ayrılır ve…
Devamını Oku » -
Kalıtımla İlgili Kavramlar
Gen Gen, hücrede bir özelliğin nasıl oluşacağını anlatan DNA üzerindeki işlevsel birimdir; örneğin bezelyede “D” geni, tohumun yuvarlak mı yoksa…
Devamını Oku » -
Eşeyli Üreme
Eşeyli Üreme – Genetik Çeşitliliğin Motoru Canlılar, mayoz bölünme ile “yarım şifre”li (n) gametler üretir. İki farklı bireyin gametleri birleştiğinde…
Devamını Oku » -
Mayoz Bölünme
Mayoz Bölünme: Genetik Çeşitliliğin Anahtarı Mayoz bölünme, sadece üreme hücrelerinde (sperm ve yumurta) gerçekleşen, bir hücrenin dört farklı haploit (n)…
Devamını Oku » -
Eşeysiz Üreme Çeşitleri
Eşeysiz Üreme Çeşitleri Eşeysiz üreme, bir canlıdan yeni bir bireyin oluştuğu ama eşey hücresi ve döllenme gibi süreçlerin yer almadığı…
Devamını Oku » -
Hücre Döngüsü ve Mitoz Bölünme
Hücre Bölünmesi Hücre bölünmesi; canlılarda üreme, büyüme, gelişme ve onarım için zorunludur. Özellikle çok hücreli canlılarda, dokuların yenilenmesi ve organizmanın…
Devamını Oku »