Fizik
-
Şimşekler Nasıl Oluşur, Yıldırımlardan Farklı Mıdır?
Şimşeklerin oluşumu, karmaşık bir dizi olayların sonucudur ve bu durum, Fizik ve Kimya’nın ne kadar iç içe geçmiş olduğunu gösterir.…
Devamını Oku » -
Mpemba Etkisi: Neden Sıcak Su Soğuk Sudan Daha Hızlı Donar?
Sıcak suyun soğuk sudan daha hızlı donması gibi olağanüstü bir fenomen olan Mpemba etkisi, yıllardır bilim insanlarını şaşırtan ve tartışmalara…
Devamını Oku » -
Brownian Hareketi: Parçacıkların Rastgele Hareketi
Brownian hareketi, büyük parçacıkların – örneğin toz parçacıklarının – akışkan bir ortamda, sıvı veya gaz molekülleri gibi daha küçük parçacıklarla…
Devamını Oku » -
Katastrof Teorisi Nedir?
Fransız matematikçi Rene Thom tarafından 1960’lı yıllarda ortaya atılan “Katastrof teorisi“, dinamik sistemler teorisinin özel bir alt dalıdır. Katastrof Teorisi Koşullardaki…
Devamını Oku » -
Güneş Pili Çalışma Prensibi ve Fotoelektrik Etki
Bu yazımızda, güneş pili nedir sorusuna cevap vereceğiz ve fotovoltaik hücre vasıtasıyla nasıl elektrik üretildiğini göstereceğiz. Güneş Pili Nedir? Güneş…
Devamını Oku » -
GPS Çalışma Prensibi ve Tarihçesi
GPS nedir? sorusunun cevabı harflerin açılımında gizlidir: “Global Positioning System” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş olup “Küresel Konumlandırma Sistemi” anlamına gelen,…
Devamını Oku » -
Arşimet Prensibi (Suyun Kaldırma Kuvveti)
Arşimet Prensibi, sıvı dolu olan bir kaba daldırılmış cismin hacminin, taşan sıvının hacmi ile doğru orantılı olmasını ifade eder. Arşimet…
Devamını Oku » -
Yarkovsky Etkisi: Işığın İtici Gücü
Güneş ışığı gibi devasa yıldızların ışıklarının, asteroit gibi çeşitli cisimlere itici bir etki yapabileceğini hiç duymuş muydunuz? Bu yazımızda Yarkovsky…
Devamını Oku » -
TRIZ ile Mucitlik Rehberi ve 40 Prensip
Rusça, Teoriya Resheniya Izobretatelskikh Zadatch kelimelerinin baş harflerinden kısaltılan TRIZ, Genrich S. Altshuller tarafından ortaya çıkarılmıştır. TRIZ, Türkçeye ise Yaratıcı Problem Çözme…
Devamını Oku »