Kategori: Fizik

  • Şimşekler Nasıl Oluşur, Yıldırımlardan Farklı Mıdır?

    yazar:

    kategori:

    Şimşeklerin oluşumu, karmaşık bir dizi olayların sonucudur ve bu durum, Fizik ve Kimya’nın ne kadar iç içe geçmiş olduğunu gösterir. Peki ama bu güzel ve bazen de korkutucu olan şimşekler nasıl oluşur? Hadi gelin, bu sorunun yanıtını adım adım inceleyerek verelim. Şimşekler Nasıl Oluşur? TDK’ya göre şimşek, “Bir bulutun tabanı ile yer arasında, iki bulut…

  • Mpemba Etkisi: Neden Sıcak Su Soğuk Sudan Daha Hızlı Donar?

    yazar:

    kategori:

    Sıcak suyun soğuk sudan daha hızlı donması gibi olağanüstü bir fenomen olan Mpemba etkisi, yıllardır bilim insanlarını şaşırtan ve tartışmalara yol açan bir konudur. Bu yazımızda, bu etkinin ortaya çıkış hikayesine ve muhtemel sebeplerine değineceğiz. Mpemba Etkisi Nedir? Bir şey ne derece soylu ve mükemmel ise, onun olgunluğa erişmesi de o derece geç ve yavaş…

  • Brownian Hareketi: Parçacıkların Rastgele Hareketi

    Brownian Hareketi: Parçacıkların Rastgele Hareketi

    yazar:

    kategori:

    Brownian hareketi, büyük parçacıkların – örneğin toz parçacıklarının – akışkan bir ortamda, sıvı veya gaz molekülleri gibi daha küçük parçacıklarla çarpıştıklarında meydana gelen rastgele hareketlerdir. Brownian Hareketi Nedir? İskoç fizikçi Robert Brown tarafından 1827 yılında keşfedilen bu hareket, özellikle sıvılar ve gazlar içinde bulunan parçacıklar için geçerlidir. Herhangi bir spesifik yöne doğru hareket etmeyen Brownian…

  • Katastrof Teorisi Nedir?

    yazar:

    kategori: ,

    Fransız matematikçi Rene Thom tarafından 1960’lı yıllarda ortaya atılan “Katastrof teorisi“, dinamik sistemler teorisinin özel bir alt dalıdır.  Katastrof Teorisi Koşullardaki ufacık değişikliklerden kaynaklanan ani davranış değişiklikleri nedeniyle gözlemlenen olayları sınıflandırır ve meydana gelen değişim sürecinin nasıl başladığını ve süreçte neler olduğunu inceler. Katastrof teorisi, değişkenler ve sonuçta ortaya çıkan davranışlar, eğriler veya yüzeyler olarak faydalı…

  • Güneş Pili Çalışma Prensibi ve Fotoelektrik Etki

    yazar:

    kategori:

    Bu yazımızda, güneş pili nedir sorusuna cevap vereceğiz ve fotovoltaik hücre vasıtasıyla nasıl elektrik üretildiğini göstereceğiz. Güneş Pili ve Ardındaki Tarihi Özellikle son yıllarda güneş enerjisinden elde edilen enerjiyle dünyanın toplam enerji ihtiyacına katkısı eskiye nazaran büyük bir artış göstermiştir. Takvimlerin 1839 yılını gösterdiği sıralarda A.Edmond Becquerel platin tabakalar üzerinde yaptığı çalışmayla ilk olarak fotovoltaik etki…

  • GPS Çalışma Prensibi ve Tarihçesi

    yazar:

    kategori:

    GPS nedir? sorusunun cevabı harflerin açılımında gizlidir: “Global Positioning System” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş olup “Küresel Konumlandırma Sistemi” anlamına gelen, uydu tabanlı bir navigasyon sistemidir. GPS ve Tarihçesi GPS, ilk olarak ABD tarafından geliştirilmiş bir navigasyon sistemidir. Sisteminin kuruluş amacı başlarda askeri amaçlar içindi. GPS alıcıları askeri çıkartmalardan tutun da roket atışlarına, kıtalar arası füzelerden tutun…

  • Arşimet Prensibi (Suyun Kaldırma Kuvveti)

    yazar:

    kategori:

    Arşimet Prensibi, sıvı dolu olan bir kaba daldırılmış cismin hacminin, taşan sıvının hacmi ile doğru orantılı olmasını ifade eder. Arşimet Prensibi Nedir? Bu cismin ağırlık merkezinden geçen düşey bir kuvvetle yukarı doğru itilir. Bu itme kuvveti “Suyun kaldırma kuvveti” olarak adlandırıldığı gibi “Arşimet Prensibi” olarak da adlandırılmaktadır. Arşimet Prensibi’ne dayalı olarak kullanılan temel formüller şunlardır:…

  • Yarkovsky Etkisi: Işığın İtici Gücü

    yazar:

    kategori:

    Güneş ışığı gibi devasa yıldızların ışıklarının, asteroit gibi çeşitli cisimlere itici bir etki yapabileceğini hiç duymuş muydunuz? Bu yazımızda Yarkovsky etkisi olarak adlandırılan ışığın itici gücünü inceleyeğiz. Yarkovsky Etkisi Nedir? 68 milyon tonluk bir asteroid, Dünya’daki üç üzümün ağırlığına eşit bir kuvvet tarafından itiliyor. Steven Chesley Yarkovsky etkisi, bir gök cisminin dönüşü nedeniyle güneş ışığından…

  • TRIZ ile Mucitlik Rehberi ve 40 Prensip

    yazar:

    kategori:

    Rusça, Teoriya Resheniya Izobretatelskikh Zadatch kelimelerinin baş harflerinden kısaltılan TRIZ, Genrich S. Altshuller tarafından ortaya çıkarılmıştır. TRIZ, Türkçeye ise Yaratıcı Problem Çözme Teorisi olarak çevrilmektedir. Patent subayı olarak çalışırken, mesleğinin sağladığı avantajla çok sayıda patenti inceleyen Altschuller, patentlerin arkasındaki temel fikirleri yakalayarak bunları TRIZ adını verdiği bir sistemle özetlemiştir. TRIZ ile problem çözümü 5 önemli temel üzerine kurularak özetlenmiştir:…

  • Gemiler Nasıl Yüzüyor, Neden Batmıyor?

    yazar:

    kategori:

    Gemiyi gören herkesin aklına gelen muhtemel sorulardan biri, “Gemiler nasıl oluyor da yüzüyor ve bu kadar ağır bir yapı nasıl oluyor da batmıyor?” olmuştur. Bu yazımızda, gemilerin nasıl yüzdüğünü ve neden batmadığını detaylarıyla birlikte inceleyeceğiz. Arşimet Prensibi Gemilerin yüzmesi ve batmaması, fiziksel prensiplere dayanır. Bu prensiplerden en önemlisi Arşimet prensibi olarak bilinen suyun kaldırma kuvvetidir.…