Jeff Bezos’un İki Pizza Kuralı
İki pizza kuralı, Amazon‘un kurucusu Jeff Bezos‘un, toplantılarını verimli ve faydalı tutmasına yardımcı olması için uyguladığı fikridir.
İki Pizza Kuralı Nedir?
İki pizza kuralı, bir takımın büyüklüğünün, iki pizzayla doyurulabilecek bir grup insanla sınırlı olması gerektiğini belirtir.
Diğer bir deyişle, bir takım eğer iki pizza ile doyurulamıyorsa, o takım büyük olasılıkla çok büyüktür. Bu kuralın arkasındaki düşünce, küçük takımların daha hızlı hareket edebileceği, daha az bürokrasiyle karşılaşacağı ve daha hızlı kararlar alabileceği yönündedir.
Bu kuralın tam olarak kaç kişiyi içerdiği belirsiz olsa da genel olarak bu sayının 5-7 kişi arasında olduğu kabul edilir.
Bezos’un kendi deneyimlerinden yola çıkarak oluşturduğu iki pizza kuralı sayesinde, sorumluluk grup üyeleri arasında dağıtılmıştır.
Daha fazla inisiyatif ve sorumluluk alan bireysel takım üyeleri daha etkin bir çalışma performası sergilemişlerdir. Bu durum ayrıca, çalışanların daha fazla özgürlük ve yetki ile kendi projelerini yönetme fırsatı bulmalarını sağlar.
Malumunuz iş toplantıları, çoğu insanın ortak bir dert olarak gördüğü, zaman kaybına neden olan etkinliklerdir. Ancak bu toplantılar, sizin veya çalışanlarınızın yararlı bir şey yapmak için değerli dakikalarınızı harcamamalıdır.
Bezos’un bunu yapmasındaki amaç elbette ki yemek masraflarını azaltmak değildi. Amazon’un yaptığı hemen hemen her şey gibi iki amaca hizmet ediyordu; verimlilik ve ölçeklenebilirlik.
İlk ifade oldukça açıktır. Daha küçük bir ekip, zaman çizelgelerini yönetmek ve insanları güncel tutmak için daha az çaba harcar, böylece yapılması gereken görevlere daha fazla zaman ayırabilir.
İkinci ifade Amazon için gerçekten önemli hale gelmiştir. Ölçeklenebilirlik, yani çok sayıda küçük ekibe sahip olma fikri, daha büyük hedeflere ulaşmak için bu ekiplerin birlikte çalışabilmesi ve şirketin ortak kaynaklarına erişebilmesi gerektiği anlamına gelir.
Atalarımız “Nerede çokluk, orada sıkıntı” demişlerdir. Jeff Bezos’un da bu fikri, Amazon için daha nazik bir biçimde uyguladığı açıktır. Bir araya gelen çok sayıda insan, işbirliği yapmak yerine sorumluluktan kaçınma eğiliminde olabilir ve sosyal aylaklığa düşebilir.
Bu durumda iş yapmak zorlaşır, verimlilik düşer ve insanlar kendi fikirlerini ifade etmekten çekinebilirler. Dahası, fikirlerini çoğunluğa uydurma eğilimi göstererek sosyal ispat yanılgısına düşebilirler.
Business Insider’ın Rich Feloni‘nin raporlarına göre, etkili bir toplantı için diğer unsurlar arasında güçlü bir moderatör atanması, sağlam temel kurallar belirlenmesi ve tartışmanın tüm katılımcılar için uygun olduğunun önceden sağlanması yer almaktadır.
Görünüşe göre, iki pizza kuralı bir devi doyurmuş. Zira bu kural, Amazon’un hızla büyüyen ve yenilikçi bir şirket olarak kalmasına yardımcı olmuştur.