Genel Kültür

Kahvaltı Adı Nereden Geliyor?

Türk mutfağının önemli bir parçası olan kahvaltı, günün en çok yiyecek çeşidi barındıran öğünlerinden biri olarak kabul edilir. Farklı lezzetlerle dolu kahvaltı adı nereden geliyor hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda, “kahvaltı” kelimesinin kökenine dair merak edilenleri sizlere aktaracağım.

Kahvaltı kelimesi, Türkçede iki sözcüğün birleşiminden oluşur: “kahve” ve “altı”. Aslında, bu kelime tarih boyunca farklı anlamlar taşıyan bir ifadeye dayanır. Osmanlı dönemine kadar uzanan bu ifade, kahve içmeden önce yenilen yiyecekler anlamında kullanılır ve “kahve altı” olarak adlandırılır.

Malumunuz geleneksel Türk kahvaltısı, zengin ve çeşitli bir menü sunar. Peynir, zeytin, domates, salatalık, bal, kaymak, reçel, yumurta ve ekmek gibi lezzetler, bu öğünde başrolü üstlenirken. Özellikle simit ve poğaça gibi hamur işleri, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Türk kahvaltısı, bu zengin içeriği sayesinde enerji dolu bir güne başlamak için ideal bir öğündür.

Bu öğünün adının bizim dilimize kahvaltı olarak geçişi ise yenilen yiyeceklerden çok kahvenin kültürümüze bıraktığı izi göstermektedir.

Zira kahvaltı kelimesi, Türk kültüründe kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözcüklerinden oluşmuştur. Ki, 20 yüzyılın ortalarına kadar kahvaltı, kahveyle yapılan bir öğündü. Daha sonraları kahvenin yerine geçecek olan çay ise henüz o dönemler topraklarımızda yer etmemişti.

Çaya geçiş ise, 1955 yılındaki DP döneminde yaşanan ekonomik kriziyle başlamıştır. Zira bir ithal malı olarak kahveyi tüketmek oldukça lüks bir ihtiyaç haline gelmişti. Çayın babası lakaplı Zihni Derin‘in çabaları sayesinde Türkiye’de çay üretimi başlayınca, insanlar kahve yerine alternatif olarak çay içmeye başlamıştır

O gün bugündür kahvaltımızın vazgeçilmez içeceği çay olmuştur. Öyle ki, kahvaltıya adını veren bir içecek olan kahve, günümüzde ne kahvaltı öncesi, ne de kahvaltı sonrası içilmeye başlanmıştır. Çevrenizdekilere kahvaltı adı nereden geliyor sorusunu sorduğunuzda muhtemelen kahve ile ilişkisini yorumlayacak kişi sayısının az olduğunu göreceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu