Tarih

Malplaquet Muharebesi

Marlborough Dükü’nün İspanya Veraset Savaşı’ndaki dördüncü ve son zaferi, 11 Eylül 1709’da Büyük İttifak ve Fransa güçleri arasında yapılan Malplaquet Muharebesi ile geldi.

Malplaquet Muharebesi: Savaş Başlıyor

Beş büyük Pirus zaferinden biri olan bu muharebe, Marlborough Dükü emrindeki 100.000 kişilik bir İngiliz-Hollanda-Avusturya-Prusya ordusu ile 90.000 kişilik bir Fransız ordusu arasındaydı. 

Savaş, 1709 baharında Fransa Kralı XIV Louis’in savaşı sona erdirmek için yaptığı hamleleri takip etti. Ancak İttifak’ın sunduğu şartların kabul edilemez olduğu anlaşıldı ve savaş devam etti. Yaz aylarında Marlborough, Mons‘ta ilerlemeden önce günümüz Belçika’sındaki kale şehri Tournai‘yi ele geçirdi. 

Fransızlar, Villars Dükü‘nün emrinde, kilit şehri korumak için harekete geçti. Marlborough hemen savaş vermek istedi, ancak diğer kıdemli İttifak generalleri ve takviye beklemeyi tercih eden Hollandalı sivil liderler tarafından reddedildi. Gecikme, Villars ordusunun savunmasını zorlu konumlara güçlendirmesine izin verdi. Boufflers Dükü eski Mareşal’in gelişiyle Fransızların morali de arttı.

İki ordu nihayet 11 Eylül’de bir araya geldi. Başta Hollanda ve Avusturya olmak üzere İttifak güçleri, İngiliz ve Prusya birlikleriyle bağlandı, toplamda 100.000 asker ve 100 top sayısını buldu. Fransızların yaklaşık aynı sayıda adamı ve 80 topu vardı. Fransız kanatlarına yapılan ilk saldırılar, özellikle Hollanda Prensi liderliğindeki 6.000 kişiyi ölü veya yaralı bırakan ağır İttifak kayıplarıyla sonuçlandı. 

Belirleyici an, Villars’ın ağır şekilde yaralandığı zaman geldi. Earl Orkney komutasındaki İngiliz piyadeleri, aralarında Meredith’in olduğu anlaşılan, Fransız merkezine saldırdı ve İttifak süvarilerinin ilerlemesiyle Fransız süvarileriyle yüzleşmesinin yolu açılmış oldu. Fransız kuvvetlerinin komutasını devralan Boufflers, seçkin Hane Süvarilerini yönetti ve İttifak süvarilerini en az altı kez geri püskürtmeyi başardı. 

Savaş Sonu

Ancak öğleden sonra 3’te, savaşın kazanılamayacağını anladı ve iyi bir şekilde yapılacak olan bir geri çekilme emri verdi. İttifak kuvvetleri savaşta o kadar çok adam kaybetmişti, ki (yaklaşık 20.000 kişi) geri çekilen düşmanı takip edemediler. 

Fransız kayıpları yaklaşık 13.000 idi ve Villars daha sonra şunu söyledi: “Majestelerinin düşmanlarına böyle bir zafer daha vermek Tanrı’yı ​​memnun ederse, mahvolurlar.

İttifak, ertesi ay Mons’u ele geçirmeye devam etse de, Malplaquet savaşta bir dönüm noktası oldu. 18. Yüzyılın en kanlı savaşı, aynı zamanda Marlborough’nun dört zaferinden en etkisizi olduğu gibi Kraliçe Anne’den teşekkür mektubu gelmeyen tek zaferdi.

İttifak kuvvetleri için tabiri caizse kan banyosu olan bu Pirus Zaferi, Fransız karşıtı ittifak içinde ayrılık tohumlarının atılmasına yardımcı oldu.ve 1712’de çökmeye başladı.

Benzer içerikte yazıları okumak için tıklayın.

Kaynak ve detaylı bilgi için;

https://www.britannica.com/

https://military.wikia.org/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu