Genel KültürTarih

Cher Ami: Kahraman Bir Güvercin

Cher Ami, I. Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusu tarafından kullanılan bir posta güvercinidir ve hayatını Amerikalı askerlerin hayatlarını kurtarmak için tehlikeye atmıştır.

Cher Ami Kimdir?

Fransızca’da “Sevgili Arkadaş, Biricik Arkadaşım” gibi anlamlara gelen Cher Ami, I. Dünya Savaşı sırasında Fransa’daki ABD Ordusu’na ait olan 600 posta güvercininden biriydi.

Tahmin edeceğiniz üzere I. Dünya Savaşı sırasında, haberleşme teknolojileri bugünkü kadar gelişmiş değildi. Radyo teknolojisi hala ilk aşamalarında olduğu gibi güvenilir de değildi. Ayrıca kablolu telefon hatları sık sık düşman ateşiyle kesiliyordu. Bu yüzden askeri birlikler, önemli mesajları iletmek için posta güvercinlerini hala kullanıyordu.

Cher Ami ve Kahramanlığı

1918 yılında, Argonne Ormanı’nda savaşın gürültüsü ve tozu arasında, Amerikan 77. Tümeni’nin askerleri, düşman hatlarına sıkışmışlardı. Artık “Kayıp Tabur” olarak anılan bu birlik, umutsuzca yardım bekliyordu.

Yiyecek ve mühimmatları tükenme noktasına gelmiş Amerikan askerlerinin düşman hatlarına sıkışmış olması yetmediği gibi kendi topçularının da yaylım ateşine maruz kalmışlardı.

İşte tam da bu esnada, posta güvercinleri devreye girmiştir. Onların üzerindeki ağırlık sadece bir kağıt parçası değildi, aynı zamanda birlikteki 194 askerin hayatta kalma umudu olduğundan canhıraş bir halde ellerindeki üç posta güvercinini sırayla uçurmaya başlamışlardır.

İlk iki güvercin havalandıkları anda vuruldu ve hayatlarını kaybettiler. Ellerinde kalan son güvercin olan Cher Ami, arkasında kalan 194 kişinin srtık tek umudu olarak gökyüzüne bırakılmıştır.

Cher Ami, gökyüzüne havalandıktan kısa bir süre sonra düşman kuvvetlerince vurulmuştur. Bir gözünü ve bir bacağını kaybeden bu kahraman kuş, her şeye rağmen hayatta ama yaralı bir vaziyette uçtu, uçtu, uçtu ve kurşunlar arasından sıyrılarak yaklaşık yarım saatte 40 km yol kat etmiştir. 

Üsse ağır yaralı olarak varmış ve Binbaşı Charles S. Whittlesey tarafından yazılan “276.4 paralelindeyiz. Kendi topçumuz doğrudan üzerimize ateş açtı. Tanrı aşkına, durdurun bunu!” mesajını ulaştırmıştır.

Bu yaralı güvercinin başarıyla taşıdığı mesaj, Amerikan topçularının kendi birliklerini vurduğunu fark etmelerini sağlamıştır. Akabininde gelişen olaylar neticesinde, “Kayıp Tabur” olarak bilinen 194 Amerikan askeri kurtarılmıştır.

Sonrasında Olanlar

Ordu sağlık görevlileri Cher Ami’nin hayatını kurtarmayı başarmışlardır. Yaraları o kadar ağırdı ki, bir bacağını kaybetti ve yerine özel bir tahta bacak takılmıştır.

Bu olağanüstü kuş, hizmetlerine ve kahramanlığına saygı gösterilerek Amerikan Ordusu tarafından ödüllendirilmiştir. Ayrıca Fransız hükümeti tarafından da “Croix de Guerre” madalyası ve palmiye dalı ile onurlandırılmıştır. Kahramanca eylemi, Cher Ami’ye büyük övgüler kazandırmış ve tedavisi için Amerika’ya gönderilmiştir.

Ne yazık ki, Cher Ami’nin yaraları onun ömrünü kısaltmıştır. Yaralarının da etkisiyle, yaklaşık 8 aylık bir süre sonra, 13 Haziran 1919’da hayatını kaybetmiştir. Kendisi, Amerika’nın en prestijli askeri müzesi olan Smithsonian’da sergilenmek üzere doldurulmuştur.

Cher Ami, 1931 yılında Racing Pigeon Hall of Fame‘e alınmış ​​ve I.Dünya Savaşı sırasındaki olağanüstü hizmeti nedeniyle “American Pigeon Fanciers” (Türkçe: “Amerikan Güvercin Hayranları”) tarafından altın madalya ile ödüllendirilmiştir.

Kaynak: worldwar1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu