Tarih

Bunker Hill Muharebesi

17 Haziran 1775’te, Devrim Savaşının başlarında (1775-83) İngilizler, Massachusetts’teki Bunker Hill Muharebesi ile Amerikalıları yendi. 

Kaybetmelerine rağmen, deneyimsiz sömürge güçleri düşmana önemli kayıplar verdirdiler ve savaş, Boston Kuşatması sırasında (Nisan 1775-Mart 1776) onlara önemli bir güven artışı sağladı. İngilizlerin kazandığı Pirus Zaferi tadında bu savaş Bunker Hill Muharebesi olarak anılsa da, çatışmaların çoğu yakındaki Breed’s Hill‘de meydana geldi.

Bunker Hill Muharebesi: Breed’s Hill’de Savaşa Hazırlık

16 Haziran 1775’te, Devrim Savaşı’nı başlatan Lexington ve Concord Savaşlarının hemen ardından, Amerikan birlikleri, İngilizlerin Boston’dan şehri çevreleyen tepeleri işgal etmek için asker göndermeyi planladığını öğrendi. 

Albay William Prescott (1726-95) komutasındaki yaklaşık 1000 kolonyal asker, Breed Tepesi’nin üzerine Boston’a bakan ve Charlestown Yarımadası’nda bulunan toprak surlar inşa etti. (Adamlara başlangıçta surlarını Bunker Hill’in üzerine inşa etmeleri emredilmişti, ancak bunun yerine Boston’a daha yakın olan daha küçük Breed’s Hill’i seçtiler.)

17 Haziran’da Tümgeneral William Howe (1729-1814) ve Tuğgeneral Robert Pigot (1720-96) komutasındaki 2.200 İngiliz kuvveti Charlestown Yarımadası‘na çıktı ve ardından Breed Tepesi‘ne yürüdü. 

Savaş Başlıyor

İngiliz Ordusu Amerikalılara karşı sütunlar halinde ilerlerken, Prescott, Amerikalıların sınırlı mühimmat tedarikini korumak için adamlarına, “Gözlerinin beyazlarını görene kadar ateş etmeyin!” emrini verdi. Redcoats birkaç düzine metre yakınındayken, Amerikalılar öldürücü bir tüfek ateşi başlattılar ve bu dehşet İngilizleri geri çekilmeye itti.

Hatlarını yeniden oluşturduktan sonra, İngilizler hemen hemen aynı sonuçla tekrar saldırdı. Prescott’un adamlarının cephaneleri artık yetersizdi ve Redcoats üçüncü kez tepeye çıktığında, tabyalara ulaştılar ve Amerikalıları göğüs göğüse çatışmaya girdiler. Sayıca az olan Amerikalılar geri çekilmek zorunda kaldı. 

Bununla birlikte, çatışmanın sonunda, Bunker Hill Muharebesi’nin kayıpları çok fazlaydı: Patriot silahlı ateşi, 200’den fazla ölü ve 800’den fazla yaralı ile yaklaşık 1.000 düşman askerini etkisiz hale getirdi. 100’den fazla Amerikalı öldü, 300’den fazla kişi yaralandı. 

Bunker Hill Muharebesi: Miras

İngilizler, 5 Büyük Pirus Zaferinden birini, Bunker Hill Muharebesini kazanmıştı. Breed’s Hill ve Charlestown Yarımadası sıkı bir şekilde İngiliz kontrolü altına girdi. Stratejik konumlarını kaybetmelerine rağmen, savaş, deneyimsiz Amerikalılar için önemli bir moral oldu. Onları, vatansever adanmışlığın üstün İngiliz askeri gücünün üstesinden gelebileceğine ikna etti. 

Ek olarak, Bunker Hill Muharebesi’ndeki yüksek zafer bedeli, İngilizlerin kolonilerle savaşın uzun, zorlu ve maliyetli olacağını anlamasını sağladı.

1843’te, yaklaşık 67 metre yüksekliğindeki granit dikilitaş olan Bunker Hill Anıtı, Bunker Hill Muharebesi için bir anıt olarak dikildi. Anıt, savaşların çoğunun gerçekleştiği Breed Tepesi’nde bulunuyor.

Bunker Hill Anıtı
Bunker Hill Anıtı

Benzer içerikte yazıları okumak için tıklayın.

Kaynak ve detaylı bilgi için;

https://www.history.com/

https://www.battlefields.org/

https://www.britannica.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu