Sağlık

Hindistan Sendromu Nedir?

Hindistan Sendromu, saf ve egzotik bir kültürel alan bulma düşüncesiyle gelişmiş Batı ülkelerinden Hindistan’a doğru yolculuk yapan “Batılı insanları vuran” bir tür sanrısal davranış olarak tanımlanır.

Hindistan Sendromu ve Çıkış Noktası

Tanımın kendisi, Regis Airault adında Mumbai‘deki Fransız Konsolosluğu‘nda görevli eski bir psikiyatristten geliyor. Bu sendromla ilgili deneyimlerini Fous de l’Inde”, Türkçesiyle; “Hindistan’daki Çılgınlık” olarak adlandırabileceğimiz bir kitapta hayat buluyor.

Hindistan Sendromu görülen insanlar, insanüstü güçlere sahip olduklarını sanma veya bir azizin yaşadığını iddia ettiği reankarnasyon sanrılarına benzer şeyler yaşadıklarını iddia ederler. Bazıları “Kalp Gözlerini” açtıklarını veya reankarne olduklarını ve geçmiş yaşamları hakkında hatıralarını anımsayabildiklerini iddia etmektedirler.

Hindistan Sendromuna yenik düşenler genellikle çeşitli ruhani arayışlarda olup uzun yolculuklara çıkan kişilerdir. Sert yoga antremanları, dingin bölgelere yapılan adanmış ziyaretler, fiziksel olarak oldukça zorlayıcı olan meditasyon seansları, uyuşturucu içeriği olan çeşitli ilaçlar ve bölge insanının davranışları gibi kültür şokunun çarpıcı bir karışımı neticesinde genellikle zihinsel bir çöküş gözlemlenir.

Oysa, Hindistan günümüzde gelişen bir küresel süper güç, yoksulluğun merkez konumunda olan ülkelerinden birisidir. Yine de çoğu kişi onu yoga ve meditasyonun doğum yeri olarak düşündüğü için batı ülkelerinden farklı bir konumda görüyor.

Bazıları, kendilerini adayan, günlerce aç susuz meditasyon yapması nedeniyle özel güçlerin ilham olduğu düşünülen insanların varlığına inanırken, bazıları da vücut ısılarıyla devasa kar yığınlarını eritebilen, veyahut kor halindeki kömür üstünde yürüdüğü anlatılan insanları duymaları nedeniyle kendilerinin de olağanüstü güçlere erişebileceğine inanıyor.

Bu sonuçsuz süper insan olma arayışı, kültür şoku, duygusal izolasyon, yasa dışı uyuşturucular ve katı meditasyonun fiziksel bedeli ile birlikte Batılı arayışçıların akıllarını kaybetmeleri gözlemlenebilir.

“Peki başka şehir veya ülke adlarından olan sendrom var mı?” diye sorarsanız eğer, değişik şehir adlarında adlandırılmış bazı sendromlar var. Örneğin; Stocholm sendromu, Londra sendromu gibi sendromlar benim ilk aklıma gelenler. Japonların yaşadığı Paris sendromu buna yakın olsa da çeşitli doğu ülkelerinden insanların Batı ülkelerine yaşadığı rahatsızlık örneklendirilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu