Gimbal nedir sorusu özellikle gelişen teknolojitle beraber hayatımızda yer edindi. Gimbal hareket eden nesnelerde dengeyi sağlamak için geliştirilmiş bir sistem olarak karşımıza çıkar.
Gimbal Çalışma Mantığı
Bir gimbal, bir eksenin etrafında dönebilecek herhangi bir destek olabilirken, çoğu gimbal sistemleri bir dizi eşmerkezli halka gibi görünür. En dıştaki halka, bir teknenin gösterge paneli gibi daha geniş bir yüzeye monte edilir. Bir sonraki en büyük halka, dış halkanın yüzey montajına dik olan iki noktada en dış halkaya bağlanır. Ardından, üçüncü en büyük halka, birinci ve ikinci halka arasındaki bağlantıya dik olan iki noktada ikinci en büyük halkaya monte edilir.
Bir pusula tek bir eksen boyunca bir nesne dönmesini sağlayan bir dönme desteği, ortak bir 3 eksenli gimbal, üzerine monte edilmiş bir kameranın ya da gimbal sistemi kullanılan aletin, gimbali tutan kişinin hareketinden bağımsız olmasını sağlar. Bu 3 eksen; adım, yalpalama ve dönme olarak tanımlanır.
Adım ekseni (Pitch axis, Tilt axis) yukarı ve bir deneğin aşağı hareket anlamına gelir. Eğimle ne zaman çalışılacağına dair güzel bir örnek, düşen nesneleri veya merdivenlerden inen bir nesneyi yakalamaya çalıştığınız zamandır.
Yalpalama ekseni (Yaw axis, Pan axis) sağa sola hareket anlamına gelir ve yatay olarak hareket eden nesneleri yakalamak için de kullanılabilir.
Dönme ekseni (Roll axis) merkez dışı veya düzleştirilmemiş açılara sahip nesneleri yakalamaya izin verir.
Bu 3 eksenli yalpa çemberi, hareketten bağımsız olarak bir kameranın ya da kullanıldığı aletin hareketinin sabitlenmesini sağlar.
Gimbal Kullanım Alanları
Günümüzde bir çok alanda kullanılmaktadır gimbal çalışma prensibi. Örneğin hareketli çekimlerde sarsıntı seviyesini en aza indirgemek için kameralarda kullanılmaktadır. Tavuk kafası olarak da bilinen bu cihaz, bu ismi, adının geldiği hayvanların hareketlerinden almaktadır. Tavukların hareket halinde kafalarının sabit kalmasından yola çıkılarak oluşturulan bu teknoloji, hareket halinde sık rastlanan sarsıntı etkisinin olumsuz etkisini ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır.
İki veya tek kol üzerinde yerleştirilen kamera, gimbal’ın üzerinde yer alan hidrolik veya manuel bir hareket sistemi ile çalışır. Koldan bağımsız bir yuva üzerinde çalışan tavuk kafası motoru, kolların hareketinin aksine kafayı sabit tutmakta ve görüntüde hareket/sarsıntı etkisini kaldırmaktadır.
Her halka bir eksen etrafında dönebilir. Peki bunun faydası nedir? Bir nesneyi sistemin merkezine monte ederek, nesnenin herhangi bir zamanda herhangi bir belirli yöne dönük olabileceğinden emin olabilirsiniz.
Gimbal, tasarımcıların sabit ve sabit bir cihazdan daha esnek cihazlar yaratmalarına izin verir. Bir cihazı, etrafındaki ortamın nasıl hareket ettiğinden veya değiştiğinden bağımsız olarak belirli bir yöne bakacak şekilde yönlendirmek de mümkündür. Böyle bir uygulamanın, ayarlanan bir bardaklıktan, biranızı dökmek konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak kadar çeşitli kullanım alanları vardır.
Kaynak ve detaylı bilgi için;
Bir yanıt yazın