Sosyal Yaşam

Gerontokrasi Nedir?

Gerontokrasi, bir işletmenin yetişkin nüfusun çoğundan önemli ölçüde daha yaşlı olan liderler tarafından yönetildiği bir oligarşik kural biçimidir.

Gerontokrasi ve İlk Ortaya Çıkışı

Gerontokrasi, 19. yüzyılda Fransa’da yaşlanan bir parlamentonun siyasi bir eleştirisi olarak icat edildi. Bu tür popüler kullanım, yani yaşa bağlı siyasi davranış iddiası, bugün de devam ediyor; ancak daha sonra bilimsel bir kullanım, tarihsel olarak ilkel, ancak hala ayakta kalan bir siyasi örgütlenme biçimini ifade etmek için kullanılmaya başlandı.

Terimin kökenleri bize yaş ön yargısının evrimi hakkında bir şeyler söylese de, sonraki gelişimi tarihsel ve kültürler arası yaşlanma anlayışımızı gösteriyor.

Eski Yunanlılar, gerontokrasi, yani yaşlıların hükmetmesi fikrine inanan ilk insanlardandı; Platon tarafından da belirtildiği üzere, “yaşlı adam hükmetmek için var, gençler ise uygulamak için”. Bununla birlikte, bu inançlar sadece eski Yunan kültüründe gözlemlenen bir şey değildir, çünkü pek çok kültür şu anda bile bu düşünce tarzına sahiptir.

Genellikle siyasal yapılar, egemen sınıf içindeki siyasal gücün yaşla birikerek, en büyüğünü en güçlünün sahibi kıldığı şekilde olur. En fazla güce sahip olanlar, resmi liderlik pozisyonlarında olmayabilirler, fakat çoğu durumda egemen olanlara hakimdirler.

Basitleştirilmiş bir tanımda, bu durum liderliğin yaşlılar için ayrıldığı bir toplumda gözlemlenir. Buna da en iyi örnek, Senato tarafından yönetilen antik bir Yunan kenti olan Sparta eyaletinde görülebilir. Senatoyu oluşturan insanlar en az 60 yaşında ve ömür boyu hizmet veren üyelerden oluşmuştu.

Gerontokrasi ve konuyla alakalı bilgiyi pekiştirme amaçlı Platon – Devlet kitabı bu konu için ideal bir kitap tavsiyesidir. Keyifli okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu