İslamiyet Öncesi Türk Tarihi

Türklerin İlk Ana Yurdu | Soru – Cevap

"Türklerin" ilk ana yurdu neresidir?

Türklerin ilk ana yurdu “Orta Asya”dır. Orta Asya genel olarak Hazar Denizi’nin doğusunda, Sibirya’nın güneyinde, Kingan dağlarının batısında ve Tibet Platosu ile Hindukuş Dağları’nın kuzeyinde yer alır.

  • Batıda ➡️ Hazar Denizi
  • Kuzeyde ➡️ Sibirya
  • Doğuda ➡️ Kingan Dağları
  • Güneyde ➡️ Tibet Platosu ve Hindukuş Dağları

Orta Asya'da hangi iklim görülür?

Orta Asya’da “karasal iklim” görülür. Karasal iklimin bitki örtüsü ise “bozkır”dır. Türklerin ilk ana yurdu olan Orta Asya’da, iklim koşullarının sertliği ve dağlık arazi yapısı nedeniyle tarım faaliyetleri için uygun alanlar sınırlıydı. Bu durum, Türkleri hayvancılığa yönlendirdi. Dolayısıyla Türklerin temel geçim kaynağı hayvancılık olmuştur. Mevsimsel değişikliklere uyum sağlamak ve hayvanlarına yeterli otlak sağlamak için, yaz aylarında otlakların bol olduğu yüksek bölgelere, yani yaylalara göç ettiler. Kış aylarında ise daha korunaklı ve alçak bölgelere, kışlaklara yönelmeleri gerekiyordu. Bu mevsimsel göçler, Türklerin yarı göçebe bir yaşam tarzını benimsemelerine neden oldu. Dolayısıyla, Türklerin göçebe yaşam tarzı, zorunlu olarak geliştirdikleri hayvancılık faaliyetlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

❗ Türklerin temel ekonomik faaliyetlerinin hayvancılık olmasının nedeni iklim koşulları olmuştur. Bunun doğal bir sonucu olarak göçebe yaşam tarzını benimsemişlerdir.

"Marco Polo"ya göre "Orta Asya" ve "Anadolu" ne olarak adlandırılmıştır?

  • “Marco Polo” Orta Asya’yı “Büyük Türkiye” olarak adlandırmıştır.
  • “Marco Polo” Anadolu’yu “Küçük Türkiye” olarak adlandırmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu